Depressie... Kun je daar iets aan hebben?

Wat is in hemelsnaam het nut van een zwaar, neerdrukkend gevoel dat alle licht en activiteit uit je lichaam en geest doet verdwijnen!

Ik vond het antwoord  hierop tijdens het herfstcongres over “depressie” in november 2017 te Amsterdam. Ik kom depressies namelijk niet alleen tegen in mijn praktijk, maar ook in mijn eigen leven. Al van jongs af aan.

Wat gebeurt er nu eigenlijk als een depressie aan je deur klopt? Waarom gebeurt dat en vooral; wat heb je eraan?

Wat er gebeurt…

Kenmerkend voor een depressie zijn de sombere gedachten die in kringetjes door je hoofd malen. Je voelt je onverschillig worden over gebeurtenissen en je trekt je terug uit je sociale leven.  Je hebt nergens puf voor en er komt niets (nieuws) meer uit je handen.  Ik merkte dat de dingen waar ik normaal gesproken plezier aan beleefde, zoals een goed gesprek met een vriendin, mij nu ook geen plezier meer boden.  Ik was tot stilstand gekomen.

“De dagen, God, zijn me vaak te lang. Ze vallen me zwaar. Er zijn dagen dat ik met niemand connectie heb. Niemand met wie ik kan praten. (…) Dan valt het niet mee om hier alleen te zitten. Dan zijn de dagen me te lang, God”.

Waarom dat gebeurt…

Waarom overkomt veel mensen een depressie? In Nederland staat depressie al jaren in de Top 5 van hoogste ziektelast, hoogste ziektekosten en als grootste veroorzaker van ziekteverzuim!

Niet iedereen krijgt een depressie. Het kan je overkomen wanneer je (meestal onbewust) niet meer op je juiste levenspad wandelt. Als je iets anders aan het doen bent dan je eigenlijk zou willen in dit leven. Als je depressief bent lukt het niet (meer) om het antwoord op die vraag te vinden. Daar heb je dan vaak een ander bij nodig. In die periode wist ik zelf ook niet meer wat ik nu eigenlijk wilde en daar heb ik hulp bij gezocht.

Wat heb je er aan?

Een depressie vraagt je of je wel bent wie je wilt zijn.  En of er misschien een manier is om dat alsnog te gaan worden. Een depressie biedt je een kans om bij te sturen. Dat klinkt heel simpel maar het is helemaal niet zo simpel als het klinkt.

Omdat het lastig is om in zo’n donkere situatie het licht op een antwoord te vinden, kan het prettig zijn om daar hulp bij te vragen.   

“I don’t know what to do. I’m always in the dark. There’s nothing I can do. A Total eclipse of te heart”.

 

Lees meer...

Een dubbele kerst

Een dubbele Kerst

Het is een grijze dinsdagmorgen als ik ben ingeroosterd in het Inloophuis. Onderweg zie ik mensen die bezig zijn met kerstinkopen en ook de straten van de binnenstad zijn sfeervol versierd.

Bij het Inloophuis betreed ik een andere wereld. Tijdens de koffiepauze spreek ik een gast die ik al jaren ken. Hij en zijn inmiddels ex-vrouw kwamen in het verleden vaak samen in het huis. Hij heeft nog steeds een goed contact met haar. Vooral nu het niet zo goed met haar gaat.

Hij vertelt dat de naderende kerst een dubbel gevoel bij hem oproept. Buiten lijken veel mensen bezig te zijn het gezellig te maken voor de naderende feestdagen. Kerstbomen, etalages met lekkers…

“Maar wij…” zo vertelt hij  “weten niet eens of zij de kerst wel gaat halen! Ons hoofd staat totaal niet naar kerst! En straks, met Nieuwjaar…. Wat wens je iemand die achteruit gaat? Gaat sterven?” Hij kijkt me wat ontredderd aan…

Wat begrijp ik hem goed! Zelf zat ik ook ooit klem tussen een dubbele kerst; de buitenwereld die druk doende was om het gezellig te maken terwijl mijn moeder in de huiskamer haar laatste dagen doormaakte. Ons hoofd stond destijds ook niet naar kerstboom of eten. Wij waren in afwachting van de dood. Van wie wij wel wisten dat ie zou komen, maar niet wanneer. En hoe.

Ik merk hoe vervelend ik het vind dat ik niets aan de situatie van deze gast kan veranderen. Dat ik daarin machteloos sta. En dat ik die machteloosheid moet verdragen.

Maar ik kan wél naar hem luisteren! Luisteren naar zijn verhaal en hoe hij deze bizarre situatie ervaart. Dat het is zoals het is. Zonder het met bepaalde woorden en uitspraken mooier te willen maken of te verzachten.

Er bestaan geen kant en klare antwoorden voor wat je tegen iemand in een dergelijke situatie kunt zeggen. Ik ben er wel een voorstander van om de waarheid onder ogen te zien. Zeg het maar “gewoon” dat je even geen woorden hebt voor de situatie zoals die nu is. Durf het te benoemen, dat je iemand mogelijk voor de laatste keer ziet. De ander beseft dit ook wel. Zelf heb ik ooit een goede vriendin bedankt voor haar vriendschap. Ik vertelde haar wat onze vriendschap voor mij betekend heeft en benoemde de dingen die we samen hebben gedeeld. Het kunnen de lichtpuntjes zijn in een donkere tijd!

Wanneer je de behoefte voelt om hier verder over te praten of om iets uit te werken met een kunstzinnige oefening, dan ben je van harte welkom in mijn praktijk!

 

kaarsje

 

Op eigen kracht

 

Op Eigen Kracht

 

Onderweg met de fiets naar Woerden, kijk  graag mijn ogen uit in de polder om mij heen. Er is altijd iets te zien waarvan ik kan genieten; een roofvogel op een paaltje, een haas of fazant in het veld…

Deze ochtend vloog er een klein groepje ganzen over, bijzonder laag en precies boven mijn hoofd. Ik realiseerde mij dat deze dieren ieder voor- en najaar op geheel eigen kracht de aardbol over vliegen. Op zoek naar een plek om te nestelen en zich voort te planten. Een plek om te rusten en zich te voeden. Een plek om te overwinteren.

Ineens vroeg ik mij af; “Hoe mobiliseer ik eigenlijk mijn eigen kracht voor de uitdagingen in mijn leven? Hoe kom ik waar ik wezen wil? Het zij naar Woerden of een doel op het gebied van werk?”

Als ik met de fiets naar Woerden wil, moet ik voldoende uitgerust zijn en  genoeg gegeten hebben om energiek op weg te kunnen.  

Moeilijker vind ik het om mijn kracht te mobiliseren voor zaken als werk, studie of andere uitdagingen in mijn leven. Hoe kan ik in deze situaties leren van de ganzen?

Door ook hier goed voor mijzelf te zorgen! Genoeg te slapen. Goed te eten en door regelmatig iets leuks met en voor mijzelf te doen! Naar een mooie expositie gaan, een fijn boek lezen of een uurtje te tekenen. Wat te wandelen… 

En door mij gesteund te weten door mensen om mij heen. Mensen die meeleven, meedenken en mij aanmoedigen bij bepaalde uitdagingen. Want wij staan alleen voor onze uitdagingen maar het geeft kracht als je kunt voelen er niet alleen voor te staan. Zoals de ganzen ieder op eigen kracht vliegen in de V-vorm. Maar door regelmatig van positie te wisselen  in de vorm, helpen zij elkaar op kracht te blijven. 

Hoe blijf jij op eigen kracht? Hoe verzorg of kom je weer op kracht? Ik vind het leuk als je dat met mij deelt!

Vind je het moeilijk om op eigen kracht te komen? Een uurtje voor jezelf te plannen? Schuif eens aan aan mijn tekentafel. Iedere maandagavond kun je aanschuiven en tekentalent of ervaring heb je niet nodig. Het plezier in tekenen staat voorop. Plezier ontspant en daaraan laad jij je kracht weer op.  Leuk als je eens meedoet!

http://lodur.nl/cursussen/mindful-tekenen

 

 

ganzen

"Stekkertijd"

“Stekkertijd”

Zomertijd-stekkertijd. Hoezo? En wat bedoel je in hemelsnaam met “stekkertijd?”  

Dat woord “stekkertijd” kwam zomaar spontaan bij me op toen ik nadacht over een geschikte titel van dit blog. Want waar ik over wil schrijven is; opladen. Bijtanken. Energie opdoen voor straks, na de zomervakantie. En hoe handig zou het zijn om jouw stekker ergens in te pluggen om er na verloop van tijd weer opgeladen vandaan te gaan! De grote vraag is nu; hoe plug je in? En waar?

Opladen

Opladen klinkt als een werkwoord. Maar eigenlijk hoef je er niet eens zoveel voor te doen! Misschien juist wel meer láten…  Wat je nodig hebt, is tijd. Dat komt goed uit, want tijd is er. Altijd. Het gaat er nu om wat jij met die tijd doet. Of liever; juist niet gaat doen! En daar heb je toestemming van jezelf voor nodig! Want hoe vaak vinden we niet van onszelf dat we onze tijd “nuttig” moeten besteden? Maar: lanterfanten of niks-doen is niet zinloos! In tegendeel! Als jij veel moet van jezelf in je vrije tijd, dan ben je nog steeds niet vrij!  Dus; durf jij tijd te verliezen door deze eens niet in te vullen met “iets?”

Doe eens iets niets nuttigs!

Maar… Hoe dan?

Lees meer...

Komt een vrouw bij de dokter...

Komt een vrouw bij de dokter...

Haar naam is Celine. Celine is 38 jaar. Zij woont samen met Cees en samen hebben zij twee jonge kinderen. Celine kampt al een tijdje met een stijve nek. Naar links kijken lukt nog aardig, maar naar rechts.... s' Avonds heeft zij regelmatig stevige hoofdpijn. Vooral als ze haar kinderen net naar bed heeft gebracht.

"Ik heb nooit het gevoel dat ik vrije tijd heb. Mijn hoofd schakelt nooit eens uit. De enige tijd die ik voor mijzelf heb, is dat uur in de trein", vertelt ze tegen de dokter. "Ik ben altijd aan het multi-tasken. Als ik in de trein zit, regel ik ons leven, dingen voor het huis, dingen voor de kinderen.... Mijn man zit intussen lekker de krant te lezen!", voegt ze er geïrriteerd aan toe.

"Je voelt je ingeklemd tussen werk, gezin en je spaarzame vrije tijd. Want zelfs dat ene uur in de trein gaat op aan allerlei regeldingetjes voor thuis, hoor ik je zeggen".

"Ja, dat klopt", antwoord Celine. "Ik ben enorm aan vakantie toe! Maar als ik er aan denk wat ik daar allemaal voor moet regelen...." Haar ogen vullen zich met tranen.

"Ik kan mij voorstellen dat je erg aan vakantie toe bent, maar eerlijk gezegd ben ik ook bang dat je daar niet genoeg aan zult hebben", begint de dokter. Celine kijkt hem geschrokken aan. "Hoe bedoelt u?" vraagt ze.

Lees meer...

Who's afraid of.... drawing!

Who's afraid of.... drawing!

Je aandacht ergens bij houden kan knap lastig zijn in onze huidige snelle wereld. Iedere dag staan we bloot aan heel veel informatie en prikkels. Tv, computer, onze telefoons... We worden constant afgeleid en vinden van alles leuk, interessant en liefst willen we niks missen! Maar jee, wat is dat veel! En wat voelt dat druk.

Je aandacht trainen is momenteel helemaal "hot and happening". Grote bedrijven als Google hebben tegenwoordig stilteruimtes voor hun personeel. In ons eigen land doet o.a. de ANWB mee in dit rijtje.

Ook in de zorg is Mindfulness (vast wel eens van gehoord), niet meer weg te denken. Vooral in de geestelijke gezondheidszorg is het razend populair. Denk bijvoorbeeld bij behandelingen voor depressie, chronische pijn, angst en bij gevoelens van stress.

Mindfulness is een praktische training. En een pittige ook want het vraagt nogal wat toewijding en inzet van jou. Bij Mindfulness train je je aandacht te focussen. Zodat je meer "in het moment" kunt zijn. Want hoe vaak zijn onze gedachten al niet met de toekomst bezig?

Aandacht die afdwaalt is heel menselijk en onschadelijk bovendien. Maar je kunt er wel behoorlijk last van krijgen als je nauwelijks nog kunt stoppen met piekeren, plannen, analyseren en tobben. Mensen die een Mindfulness-cursus volgen, merken al snel op dat zij de meeste handelingen van een dag op de automatische piloot doen. Hun aandacht is overal, behalve bij hetgeen ze nú zien en doen.

Ik bied géén Mindfulness-cursus aan. Ik ga tekenen met jou. Mindful Tekenen. Dat is niets anders dan met je volle aandacht tekenen wat je ziet; een voorwerp uit de natuur. Een mooie kunstkaart. Een afbeelding van een vogel... De deelnemers merken al gauw op dat tekenen en nadenken niet samen gaan. Men geniet van het kijken naar het voorwerp of de afbeelding en merkt dan steeds meer details op. Dát is verrassend! Men geniet van de kleuren én van het tekenen zelf. Het ontspant. De omgeving en al zijn vele prikkels verdwijnen tijdelijk even naar de achtergrond.

Als Mindful Tekenen jou ook wel aanspreekt omdat het je helpt ontspannen maar je maakt je zorgen over jouw teken-vaardigheden.... Niet nodig! Om Mindful te Tekenen hoef je niet goed te zijn in tekenen. Je hoeft ook geen verstand te hebben van Kunst. Je hoeft er zelfs helemaal niet creatief voor te zijn!

Het doel van Mindful Tekenen is het trainen van je aandacht. Zodat je gedachten niet meer ( zo snel ) afdwalen. Je krijgt meer aandacht voor je omgeving en het moois wat daar te zien is. Niet of je een geweldige tekening maakt. Want zeg nou zélf; als je kunt genieten van de mooie momenten in je leven ( omdat je ze beter gaat leren opmerken ), kun jij je beter ontspannen. Dat vergroot jouw kwaliteit van leven.

Meer weten over Mindful Tekenen?  http://lodur.nl/cursussen/mindful-tekenen

 

 Ijsvogel

 

 

(Geen) Tijd voor Tekenen...

(Geen) Tijd voor Tekenen...

Ken je dat? Het gevoel geen tijd hebben voor leuke dingen? Eerst moet het nuttige gedaan worden, daarna pas mag je van jezelf toekomen aan iets leuks. Of "nutteloos"...  Het gevoel nergens tijd voor te hebben, zit vaak tussen je oren. Of in het rusteloze gevoel dat je kunt hebben. Het gevoel tijd tekort te komen is een grote bron van stress voor velen van ons. Gelukkig kun je daar best zelf veel aan doen!

Ken je de 5 D's van Time-management al?

Discipline Heb jij jezelf iets voorgenomen om te gaan doen? Misschien heb je zelfs een to-do-lijstje (planning) gemaakt... Houd jezelf daar dan ook aan! En vergeet vooral niet om er pauzes, rust- en herstelmomenten in te plannen! Die heb je namelijk keihard nodig als je het (te) druk hebt. Het zijn vaak de eerste punten waarop bezuinigd wordt als we het druk hebben. En houd je lijstje vooral ook realistisch!

Duidelijkheid Als je een planning hebt gemaakt voor jezelf, communiceer die dan ook duidelijk naar anderen; wat zijn jouw prioriteiten?

Delegeren Onderzoek wat je zou kunnen delegeren en aan wie... (Zowel in je werksituatie als thuis in je gezin). Je hoeft niet alles zélf te doen. En je hoeft niet altijd zelf overal bij aanwezig te zijn.

Durf Durf Prioriteiten te stellen. Durf "nee" te zeggen.

Denkpatronen Doorbreek je gedachten over "Geen Tijd" te hebben. Dat zit vaak alleen tussen je oren. Wat kun je anders doen?

Lees meer...

Sterke Schoenen...

Sterke Schoenen...

Lente…. Misschien wel het seizoen waar wij het meest naar kunnen verlangen! Zeker, de winter had ook zijn aantrekkelijke kanten; gezellig en knus binnen zitten. Of actief buiten zijn in de sneeuw. Of op het ijs… Maar als er één seizoen is waarvan wij graag willen dat het eindigt, is dat de winter wel!

Waar denk jij aan bij de Lente? Mogelijk denk je aan een teer, groene waas over de bomen en struiken. Aan zwellende knoppen. De eerste eendenkuikentjes in de sloot. Huppelende lammetjes in de vorm van dealen met de pijn en die proberen om te buigen tot iets positiefs.wei…  Als de natuur weer tot leven komt, krijgen wij ook vaak weer zin in het leven! Zin om in actie te komen. Aan te pakken…

Maar wat als je dat niet durft? Zoals in de situatie van Karin H. Het ontbreekt haar aan moed.  Want wat als het niet lukt?  Dat schrikbeeld ontneemt haar alle energie… Ze wenst dat zij de kracht, lef en energie had om datgene te doen wat ze diep in haar hart zo graag wil: in dat leuke kledingboetiekje werken. Ze is zeer gevoelig voor goedkeuring, erkenning en waardering door anderen.  Ze heeft moeite met zeggen wat ze denkt en voelt en voor het opkomen van haar eigen mening. Ze is geneigd haar eigen prestaties te relativeren en ze kan  complimenten niet goed ontvangen (daar wordt ze verlegen van). Ze heeft vaak onvoldoende zelfrespect en komt niet voldoende op voor haar eigen belangen. Ze wil het anderen vaak naar de zin maken en ze heeft moeite om voor zichzelf op te komen. Ze verbergt vaak boosheid en irritaties en haar zelfbeeld is afhankelijk van wat anderen van haar vinden. Ze zou het graag anders willen, maar hoe pak je dat aan….

Lees meer...

Een kijkje in de keuken...

 Een kijkje in de keuken...

Laatst kreeg ik de vraag of cliënten in mijn paktijk zélf mogen kiezen of zij gaan tekenen, schilderen of boetseren of dat ik degene ben die bepaalt wat er gebeurt....  Inderdaad; als therapeut maak ik een bewuste keuze voor het materiaal waarmee gewerkt gaat worden. Omdat mijn cliënt een bepaald doel wil bereiken. Daar zoek ik dan de meest passende techniek en oefeningen bij. Ik zal het je uitleggen aan de hand van een praktijkvoorbeeld:

Enige tijd geleden kwam mevrouw de V naar de praktijk. Zij voelde zich onrustig en overbelast. Ik bood haar een schilderoefening aan ter ontspanning. Op haar schilderpapier begon een heuse storm te woeden! Lange penseelstreken schoten overal heen en vlogen rechtsboven van het papier af! De vloeiende kwaliteit van het schilderen was hier niet de juiste keuze. Mevrouw de V verloor de regie en werd a.h.w meegesleept door het water en de verf. Het versterkte haar gevoel van onrust. Hier was duidelijk houvast nodig!

Boetseren leek mij een passende techniek om de houvast en rust te bieden die mevrouw de V nodig had. Ik bood haar een handvol klei aan en vroeg haar een bol te boetseren. Afwisselend met beide handen werkend aan het rond maken van de klomp klei. A.h.w. vormend om een denkbeeldige kern heen. Zachtjes duwend met de muis van dan eens haar ene hand, dan weer met de andere hand. Werkend ter hoogte van haar borstgebied. Haar gevoelsgebied. Het ging haar goed af en bracht haar weer terug naar waar ze wilde zijn; binnen haar grenzen.

Dit lijkt op een eind-goed-al-goed situatie, niet? Maar niets was minder waar...

Lees meer...

Subcategorieën

Zoeken

Logo Lodur sml

Willeskop 112, 3417 MG Montfoort
06 83 08 34 91  info@lodur.nl
www.lodur.nl

 

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief