Vandaag komt ze voor het eerst proeven van de beeldende therapie. Ze vindt het NU al niks! Maar de psycholoog had haar aangeraden het tóch eens te proberen.
Het zou haar vast kunnen helpen in haar proces hoe gezond om te gaan met de complexe situatie thuis. Ze kan het zich niet voorstellen… Hoe kan een beetje schuren aan een stuk steen nou helpen als vorm van therapie? Ze spreekt deze zin hardop tegen me uit. Ik glimlach, geef haar de benodigde materialen, een hartvormig stuk steen en zeg; “Laat je maar verrassen”.
De proeverij
Als ik heb verteld dat beeldende therapie een ervaringsgerichte therapievorm is en hoe je steen bewerkt, gaat ze het zélf ervaren door het te gaan doen. Ze schuurt en raspt, veegt wat steenstof weg. Dan kerft ze. Diepe krassen ontstaan in het oppervlak van het hart. Het doet haar kennelijk pijn want er biggelen tranen over haar wangen.
Een bittere pil
Ik loop naar haar toe en vraag wat er gebeurt.
“Dit is het dus”, hikt ze. “Beeldende therapie. Deze groeven in mijn hart zijn er ook écht! En ik voel ze nu”.
Ik ga bij haar zitten en dan komt alles wat haar momenteel zo kwelt naar buiten.
Het effect
Dit is wat beeldende therapie voor je kan doen; het laat je ervaren, voelen wat je op dit moment bezig houdt. Je wordt uitgenodigd er niet voor weg te lopen. Je mag er bij stil blijven staan. Het observeren en erbij blijven.
Het eindresultaat hoeft niet mooi te zijn
Het maakt daarbij helemaal niet uit of je iets moois maakt. Daar gaat het namelijk niet om. Waar het wél om gaat is dat je tijdens het werken aan beeldende opdrachten, ervaart wat het met je doet. Waar je innerlijk mee bezig bent. En daar aandacht voor hebt. Dat het er mag en kan zijn. Het uiteindelijk ook kan bieden wat er nodig is. Daar kun je mee verder.
Meer weten?
Stuur mij gerust een berichtje als je benieuwd bent naar wat beeldende therapie voor jou zou kunnen betekenen! https://lodur.nl/contact/
0 Reacties