06 - 830 83 491 info@lodur.nl
Home » Blog » For You Magazine » Het leven oppakken ná kanker

Het leven oppakken ná kanker

door | 13 mrt, 2021 | For You Magazine

Een groot deel van Ankes behandelingen tegen borstkanker vonden plaats tijdens de lockdown. Al die tijd was ze extra voorzichtig geweest en had ze veilig in haar eigen bubbel geleefd. Inmiddels was ze ‘schoon’ verklaard en leek om haar heen het normale leven ook weer een beetje op gang te komen. Maar zelf lukte het Anke niet om de draad weer op te pakken.

‘Anke kreeg het niet voor elkaar om uit die impasse te komen’, weet Wike de Klerk nog goed. ‘Maandenlang had ze in de overlevingsstand gestaan. En nu mocht ze ineens haar oude leventje van vóór haar ziek-zijn weer oppakken. Voordat ze ziek werd, leefde ze echter niet met die continue angst en onzekerheid dat de kanker weer terug zou komen. Nu verlamde het haar. ‘Gewoon’ weer verder leven,  zoals vóór ze kanker kreeg, voordat ze de controle over haar lichaam verloor, lukte haar niet.’

Beleef de lente

Wike: ‘Toen Anke voor het eerst bij mij kwam, was ze heel onzeker. Ze kon ook niet goed onder woorden brengen wat haar bezighield. Dát is het waardevolle aan de beeldende therapie: je hoeft niets te vertellen als je dat niet wilt of kunt. Het mooie is dat juist het creatieve aspect je in contact brengt met het onbewuste in jezelf. Het helpt je woorden te vinden voor wat je voelt. Voor Anke kwam dat moment van bewustwording toen ik haar de oefening ‘Beleef de lente’ aanbood.

Schilderen

Met waterverf schilderde ze eerst de koude, blauwe, winterse buitenlucht. Daarna werd die nog koude buitenlucht opgewarmd met wat zachtgeel en een vleugje rood. Er werd aandacht geschonken aan de donkere, vochtige aarde met wat blauw en oranje. Dat wordt samen bruin. In die aarde mocht Anke al schilderend een bolletje planten. Vandaaruit groeiden de worteltjes de aarde in. Het kleine, groene puntje dat voorzichtig door de aarde heen brak, groeide langzaam uit tot een prachtige plant met kleurrijke bloemen.

Nieuw leven

Deze oefening deed Anke beseffen dat het leven zich opnieuw ontwikkeld. Wanneer zij haar omstandigheden zo gunstig mogelijk maakt en zichzelf goed verzorgt, kan ze weer floreren. Dat besef gaf haar kracht en heeft ze kunnen omzetten in daden, want Anke durft weer dingen te ondernemen, plannen te maken voor haar toekomst en zo haar leven weer op te pakken. Dat vind ik geweldig!’

Wist je dat …

… je voor kunstzinnige therapie helemaal niet creatief hoeft te zijn? Het maakt niet uit of je  kunt tekenen of schilderen, verstand hebt van kunst of er een hekel aan hebt om met je handen in de klei te zitten. Het is gewoon een tool om je op een andere manier uit te drukken. Zonder woorden, en juist dát zorgt vaak voor bewustwording en inzichten!

Ik kan je helpen!

Wike de Klerk, geregistreerd vaktherapeut beeldend bij Lodur Kunstzinnige Therapie helpt vrouwen ná (borst)kanker leven met de gevolgen die kanker en haar pittige behandelingen achterlaat. Samen met jou gaat ze op zoek naar wat van waarde is in jouw leven, zodat je bewuste keuzes kunt gaan maken in het vormgeven van jouw nieuwe leven ná kanker. Nieuwsgierig naar wat beeldende therapie voor jou kan betekenen? Maak hier jouw afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek!

 

Over Wike de Klerk

 

Wike vindt het belangrijk dat vrouwen ná (borst-)kanker zich bewust worden dat zij zélf iets kunnen doen om zich beter te voelen. Een waardevol leven kunnen leiden.

Gerelateerde artikelen

Kunstzinnige Therapie bij Kanker

Kunstzinnige Therapie bij Kanker

Het oppakken van jouw veranderde leven nadat je klaar bent met de belastende behandelingen voor kanker, valt vaak niet mee. Hoe ga je om met die enorme vermoeidheid? Hoe deal je met de angst voor terugkeer van de ziekte? Kunstzinnige therapie kan je daarbij ondersteunen.

Lees meer
Leven ná kanker

Leven ná kanker

Kanker hebben is altijd schrikken! Je hebt er niets van gemerkt dat er zich een tumor ontwikkelde in jouw lichaam. Je kunt je verraden voelen door je lichaam en je onzeker gaan voelen over de toekomst. Hoe pak je je leven weer op als de behandelingen voorbij zijn? Vaak gaat dat niet vanzelf. Kunstzinnige therapie kan je op weg helpen bij het vinden van jouw pad.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin