06 - 830 83 491 info@lodur.nl
Home » Blog » Leven na kanker » Leven na kanker? Het gaat niet vanzelf…
leven na kanker

Leven na kanker? Het gaat niet vanzelf…

door | 28 okt, 2019 | Leven na kanker

Leven na kanker

Steeds vaker overleven mensen kanker of leven langer met de ziekte. Dat geeft de indruk dat de behandelingen rondom kanker sterk verbeteren. De gevolgen van deze pittige behandelingen zijn echter enorm! Waarom is de nazorg bij kanker dan zo magertjes ontwikkeld?

Het gaat niet vanzelf

Inge heeft borstkanker gehad. Ze vertelt; “Na mijn behandelingen moest ik het weer zelf gaan doen, mijn leven. Maar ik merkte dat het niet zomaar vanzelf ging”.

Er alleen voor staan

Patiënten hebben vaak het gevoel dat ze zelf op zoek moeten gaan naar hulp. Hun haar groeit weer aan, ze zien er beter uit maar “het gewone leven” weer oppakken is nog helemaal niet zo gemakkelijk! Hun omgeving begrijpt dat vaak niet. Dat maakt dat patiënten zich hierin vaak alleen voelen staan.

Inge; “Ik verwachtte van mijn oncoloog dat hij op de hoogte zou zijn van diverse vormen van professionele hulp. Dat bleek echter niet het geval. Ik moest het zelf uitzoeken…”.

Psychische nazorg als onderdeel van het behandelplan

Vanzelfsprekend zou zijn als psychische nazorg deel uit zou gaan maken van het gehele behandelplan. Nu bestaat nazorg vooral uit een evaluatie van de primaire behandelingen, de gevolgen van de ziekte en de behandelingen. Daarna volgt nog een (lange) periode van na-controles en uitslagen. Kanker raakt je echter niet alleen fysiek. Psychisch doet het ook veel met jou en je naaste omgeving.
Nazorg zou veel meer moeten inhouden! En liefst al beginnend bij de diagnose!

Jouw versie 3.0

Nazorg betekent óók aandacht besteden aan psychosociale factoren, lichamelijk welzijn, werk, zingeving, financiën, relaties, uiterlijk, vertrouwen in het eigen lichaam en in de toekomst én voor angst voor de terugkeer van de ziekte.

Inge; “Ik moest echt weer op zoek naar een nieuwe balans in mijn leven! Het leven wat ik had vóór mijn behandelingen, bestond niet meer.
In het begin van mijn ziekte-periode kreeg ik nog veel aandacht van de mensen om mij heen. Dat is nu veel minder! Ik ben toch weer beter? Maar nu begint het voor mij pas; het vinden van een nieuwe balans”.

Beeldende kunstzinnige therapie

Inge; “Na wat Google-en, kwam ik op de website van Wike terecht. De creatieve werkmethode sprak me eigenlijk direct aan! Ik weet niet precies waarom… Ik denk dat ik al meteen vermoedde dat er dan meer naar boven komt over wat mij bezig houdt dan alleen met woorden het geval is.
Ik ontdekte dat ik mij altijd sterker heb voorgedaan naar de buitenwereld dan dat ik mij werkelijk voelde. Ik zou die behandelingen wel even doen! En dan weer verder gaan met mijn leven.
Bij Wike voelde ik voor het eerst hoe zwaar ik dat eigenlijk heb gevonden. En toen was daar opeens alle ruimte voor het verdriet daarover!”

Waar heb jij behoefte aan?

Herken jij je in het verhaal van Inge? Dat leven ná kanker niet vanzelf gaat? En dat je daarbij wel geholpen zou willen worden?
Een fijne website waar je allerlei vormen van hulp kunt zoeken en vinden is verwijsgids kanker.nl
Je kunt ook een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek met mij reserveren. Dat kan hier  Dan onderzoek ik samen met jou of ik iets met mijn werk voor jou zou kunnen betekenen. Je hoeft het niet alleen te doen!

Over Wike de Klerk

 

Wike vindt het belangrijk dat vrouwen ná (borst-)kanker zich bewust worden dat zij zélf iets kunnen doen om zich beter te voelen. Een waardevol leven kunnen leiden.

Gerelateerde artikelen

Leven ná kanker

Leven ná kanker

Kanker hebben is altijd schrikken! Je hebt er niets van gemerkt dat er zich een tumor ontwikkelde in jouw lichaam. Je kunt je verraden voelen door je lichaam en je onzeker gaan voelen over de toekomst. Hoe pak je je leven weer op als de behandelingen voorbij zijn? Vaak gaat dat niet vanzelf. Kunstzinnige therapie kan je op weg helpen bij het vinden van jouw pad.

Lees meer
Je leven oppakken ná kanker

Je leven oppakken ná kanker

Als je kanker hebt gehad, sta je anders in het leven dan voorheen. Je naaste omgeving begrijpt vaak niet dat het geen kwestie is van gewoon de draad weer oppakken. Hoe vind je een nieuwe balans in je leven? En wie of wat kan jou daarbij helpen? Dat lees je in dit artikel; https://lodur.nl/for-you-magazine/hoe-geef-je-kanker-een-plek-in-je-leven/

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin