06 - 830 83 491 info@lodur.nl
Home » Blog » Leven na kanker » Houvast door klei
darmkanker

Houvast door klei

door | 21 okt, 2020 | Leven na kanker

Dát had ze niet aan zien komen! Gewoon even meedoen met het bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Ze had geen klachten, dus er kwam vast niets uit. Maar er werd bloed gevonden in haar ontlasting en men wilde graag aanvullend onderzoek doen. Toen sloeg de angst haar om het hart.

Het onderzoek liet een tumor van 4 cm zien. Een “mooie” tumor, want ingekapseld. Dat betekende dat de kans groot was dat er geen uitzaaiingen gevonden zouden worden. Voor de zekerheid werd niet alleen de tumor verwijderd, maar ook twaalf lymfeklieren.  Twee ervan waren niet schoon. Nu werd ze écht bang!

Chemo

Er werd voorgesteld een chemo-kuur te starten om eventuele uitzaaiingen te grazen te nemen. Naast dat zij daar zelf veel weerstand tegen voelde, reageerde haar lichaam er ook niet goed op. De witte bloedlichaampjes herstelden zich onvoldoende om de kuur af te maken. Na twee kuren van de vier werd er besloten te stoppen. Wát een opluchting! Maar wat nu?

Een onzekere toekomst

Wat als de chemo onvoldoende zijn werk heeft kunnen doen? Gaat ze dan dood? Dat kan en mag nog niet gebeuren! Haar kinderen zijn aan het uitvliegen én ze wordt voor het eerst oma! Ze wil zo graag onbezorgd genieten van deze fase, maar hoe kan ze ooit nog haar lichaam weer vertrouwen?

Kunstzinnige therapie

Ze heeft het gevoel zonder stevige basis te staan. Ik geef haar klei. En vraag haar deze eens te voelen, te doorkneden en kennis te maken met de klei. De opdracht is vrij. Als er zich iets aandient wat ze wil gaan maken, is dat o.k.

Ze ervaart het kneden van de klei als prettig zacht en soepel. Het geeft houvast. Er ontstaat een kommetje. Met groeven en spleten. Zo kan het licht erin. Dat licht vindt ze heel belangrijk! Essentieel. Ze pakt een kaars en drukt deze in de bodem van het kommetje. Voor extra licht. En warmte.

Tot slot beschildert ze het kommetje met zilver- en goudverf.

Acceptatie van wat is

Ik vertel haar dat er een Japanse Boeddhistische stroming is die schoonheid ziet in de sporen van gebruik en slijtage bij gebruiksvoorwerpen. Haar kommetje doet mij daar aan denken.

In deze stroming worden breuken in bijvoorbeeld servies gelijmd met goud- of zilverlijm. De breuklijnen blijven hierdoor duidelijk zichtbaar als littekens die het verhaal vertellen van wat hen is overkomen.

Het inspireert haar tot het accepteren van haar eigen imperfecties en littekens. Daar heeft ze zojuist een begin mee gemaakt.

Ben je nieuwsgierig of beeldende therapie ook voor jou zou kunnen werken? Neem dan contact met mij op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Dan onderzoek ik samen met jou of ik iets met mijn werk voor jou kan betekenen.

Over Wike de Klerk

 

Wike vindt het belangrijk dat vrouwen ná (borst-)kanker zich bewust worden dat zij zélf iets kunnen doen om zich beter te voelen. Een waardevol leven kunnen leiden.

Gerelateerde artikelen

Het Zwarte Gat ná kanker

Het Zwarte Gat ná kanker

Pauline viel na haar behandelingen voor borstkanker in een zwart gat. In plaats van dat het leven weer normaal werd, viel het haar vies tegen om de draad van het leven weer op te pakken. Hoe leef je verder nádat je behandeld bent voor kanker?

lees verder
Het leven oppakken ná kanker

Het leven oppakken ná kanker

Anke beseft tijdens het schilderen van een bloeiende plant in het voorjaar, dat zijzelf die plant is. En dat wanneer zij wil floreren, zij zélf haar omstandigheden zo goed mogelijk moet verzorgen. Dit besef geeft haar de kracht en motivatie om iets van haar nieuwe leven ná kanker te maken.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin