Op eigen benen...

Al vele jaren passeer ik regelmatig een ooievaarsnest op een elektriciteitspaal.  Net als vele andere zomers, zijn er nu ook weer twee kuikens. Hun snavels nog zwart, een pluizig verenkleed. Ze groeien inmiddels boven de rand van het nest uit en af en toe gaan ze al staan. Op eigen benen. Om straks uit te vliegen en te beginnen aan hun eigen leven. Los van het ouderlijk nest.

Ik realiseer mij dat het opgroeien van de kuikens, en straks het uitvliegen, een mooie metafoor is voor het proces wat mijn cliënten doormaken in mijn praktijk. Eerst nog kwetsbaar en begeleiding nodig hebbend. Om straks met vertouwen de toekomst tegemoet te gaan.

Binnenkort zullen de ooievaarskuikens zelfverzekerd durven gaan staan op de rand van het nest.  Om zonder twijfel en misschien wel met veel zin in hun nieuwe levensfase, hun vleugels uit te slaan. En dan te ervaren dat de thermiek hen draagt. De wijde wereld in.

Herken jij ook waardevolle levenslessen in de gebeurtenissen uit de natuur? Deel je er één met me? Dat vind ik leuk! Mail jouw verhaal naarDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Emoties maken meer kapot dan je lief is

Emoties maken meer kapot dan je lief is

Als je hoort dat je kanker hebt, vindt er een emotionele aardbeving plaats met een kracht 8 op de schaal van Richter. Minstens.

Dat ervoer Rianne toen zij hoorde dat zij borstkanker had. Ongeloof overspoelde haar. Toen kwam de angst. Angst om haar kinderen niet te zien opgroeien. En hoe zij dan zonder haar verder moesten. Angst dat haar man haar zou verlaten. En dat bracht weer verdriet met zich mee.

Niet alleen Rianne werd meegesleurd door die emotionele aardverschuiving, haar man en kinderen glibberden met haar mee. Haar kinderen voelden zich ongerust omdat ze niet wisten wat het betekende dat mama nu borstkanker had.  Haar man was bang zijn vrouw te verliezen…

Naast deze opschudding, is het inmiddels ook duidelijk dat emoties van invloed zijn op onze gezondheid. Zowel in negatieve als in positieve zin. En op dit laatste wil ik in deze blog de nadruk leggen.

Lees meer...

Gezien en gehoord...

Gezien en gehoord worden… Een basis behoefte.

Gezien en gehoord worden als mens achter de patiënt. Dat is een belangrijke behoefte.

Kort na elkaar hoorde ik van twee verschillende vrouwen hun persoonlijke ervaring in hoe zij zich niet gezien, gehoord en serieus genomen voelden tijdens hun behandelproces in het ziekenhuis. In deze blog lees je het verhaal van Sandra.

Schrik

Sandra heeft 12 jaar geleden borstkanker gehad. Na de behandelingen heeft zij enkele jaren in redelijk goede gezondheid geleefd met een goede kwaliteit van leven. De regelmatige controles zijn altijd spannend voor haar gebleven en de schrik was daarom groot toen er sprake bleek van mogelijke uitzaaiingen in haar botten.

Lees meer...

Bang voor kanker...

Toen Jolande hoorde dat zij schildklierkanker had, betekende dit niet alleen voor haar zelf een emotionele aardbeving. Haar hele gezin werd meegesleurd in die aardverschuiving.

Kanker = angst

Het woord “kanker” roept bij veel mensen angst op. Zo ook bij Jolande. Sommige vormen van kanker zijn goed te behandelen. Je kunt er volledig van genezen. Andere vormen zijn geworden tot een soort chronische aandoening waarmee je nog best een tijd kunt leven met een redelijke kwaliteit van leven.

En er zijn een aantal vormen waarbij de diagnose een aankondiging blijkt te zijn van een slopende ziekte waaraan je kunt overlijden. Dit blijkt toch vaak het eerste beeld bij veel mensen en dat roept angst op.

Angst bij kanker is heel normaal

Jolande raakte verlamd door deze angst. Ze was het vertrouwen in haar lichaam kwijt en was bang dat ze haar kinderen niet zou zien opgroeien. Ontspannen lukte haar niet goed meer.

Net als genieten van de dingen in het leven haar niet meer lukte .

Angst bij of ná kanker is heel normaal. Maar hoe ga je er zó mee om dat de angst hanteerbaar wordt? Niet met jou op de loop gaat?

Hoe kon ik, als kunstzinnig therapeut, Jolande helpen?

Lees meer...

Kunstzinnige therapie zweverig?

Vaak merk ik dat mensen het lastig vinden om zich een beeld te vormen van mijn werk.  En wat het voor hen kan betekenen. Dat het überhaupt iets kan betekenen! Want een beetje tekenen, schilderen en boetseren…. Is dat niet zweverig?

Je ziet meteen wat je doet!

Gelukkig is kunstzinnige therapie juist heel concreet! “Bij jou zie ik meteen wat ik doe!” vertelde Eveline, die de cursus Bouwen aan Zelfvertrouwen volgde.  En dat klopt; het gemaakte werk staat direct voor je. Het laat je iets zien. Vertelt een verhaal.  

Eveline ontdekte dat zij zichzelf in het bijzijn van anderen vaak terugtrekt. Niet zegt wat zij eigenlijk wel wil durven uitspreken. Niet doet wat zij eigenlijk wel zou willen doen. Bang om daar commentaar op te krijgen. Bang om zich afgewezen te voelen. Ze herkende het opeens tijdens het schilderen van haar zelfportret.

Op haar kleine schilderdoekje had zij zichzelf kleiner geschilderd dan nodig was. Ze had de beschikbare ruimte niet benut. Ze zag het zelf. “Kijk”, zei ze tegen mij; “dit doe ik nou altijd! Ik neem mijn ruimte niet in”.

Nieuwe vaardigheden ontwikkelen

Dit inzicht bood Eveline de gelegenheid om heel concreet een nieuwe vaardigheid te gaan ontwikkelen. Samen zijn we op zoek gegaan naar situaties waarin Eveline zich klein maakt. Vervolgens hebben we kleine stapjes bedacht die Eveline kan gaan oefenen tijdens die situaties. Om zich meer te laten zien en horen. Te ervaren dat dat veilig is. Om zo tot bloei te komen en te kunnen zijn wie zij werkelijk is.

Ben je nieuwsgierig geworden naar wat kunstzinnige therapie voor jou kan betekenen? Voor een vrijblijvend gesprek kun je mij mailen of bellen; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06 – 830 83 491.

Je kunt ook eens aanschuiven aan mijn tekentafel op de maandagavond, van 19.30 tot 20.30 om te ervaren wat tekenen jou brengt. Je bent van harte welkom!

 

zelfportret C

 

 

 

 

Kunst? Daar snap ik niks van...

Soms kom ik ze tegen; mensen die zeggen dat ze niet van kunst houden. Omdat ik zelf erg van kunst houd, kan ik mij niet voorstellen hoe dat kan…  Mijn eigen partner bijvoorbeeld, gaat niet graag mee naar een museum. Hij zegt dat hij niet van kunst houdt en dat hij het niet begrijpt.

Valt er iets  te snappen aan kunst?

Nee! Je hoeft het niet te snappen. Je mag het ook gewoon mooi vinden. Of lelijk. Kunst is wat jij er aan beleeft. Het raakt je. Of niet.

Ik houd zelf bijvoorbeeld erg van de schilderijen van Vincent van Gogh. Waarom? Dat heb ik lang niet begrepen. Het was gewoon zo…

Nu, vele jaren later begrijp ik het wel! Ik heb destijds iets van mijzelf in zijn werk herkend. Onbewust. Ik voelde mij begrepen in een gevoel wat ik van mijzelf niet eens begreep. Zijn kunst gaf mij een erkenning van mijn sterke stemmingswisselingen. Ik voelde dat ik niet de enige was.

Kunst als medicijn.

Als kunstzinnig therapeut ben ik opgeleid om kunst als medicijn in te zetten. Om met behulp van kunst een balans te hervinden, te accepteren, soms te confronteren of juist rust te vinden. Dat kan door naar kunst te kijken maar ook door zelf te tekenen,  te schilderen en te boetseren naar aanleiding van een opdracht die je van mij krijgt.

Een leuk en zeer toegankelijk geschreven boek om meer inzicht te krijgen in wat kunst voor je kan betekenen, is “Kunst als Therapie” door Alain de Botton en John Armstrong. Terra Lannoo b.v. ISBN 978 90 8989 585 1

“Kunst als Therapie” heeft een heldere boodschap: kunst is een therapeutisch middel waarmee je je leven rijker en completer kunt maken.

Ik ben benieuwd wat kunst voor jou betekent! Door welke kunst word jij geraakt? Waarom raakt het je zo? Ik vind het leuk als je dat met mij deelt; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

WP 20180104 16 09 25 Pro                                                             Sterrennacht, Vincent van Gogh.

Depressie... Kun je daar iets aan hebben?

Wat is in hemelsnaam het nut van een zwaar, neerdrukkend gevoel dat alle licht en activiteit uit je lichaam en geest doet verdwijnen!

Ik vond het antwoord  hierop tijdens het herfstcongres over “depressie” in november 2017 te Amsterdam. Ik kom depressies namelijk niet alleen tegen in mijn praktijk, maar ook in mijn eigen leven. Al van jongs af aan.

Wat gebeurt er nu eigenlijk als een depressie aan je deur klopt? Waarom gebeurt dat en vooral; wat heb je eraan?

Wat er gebeurt…

Kenmerkend voor een depressie zijn de sombere gedachten die in kringetjes door je hoofd malen. Je voelt je onverschillig worden over gebeurtenissen en je trekt je terug uit je sociale leven.  Je hebt nergens puf voor en er komt niets (nieuws) meer uit je handen.  Ik merkte dat de dingen waar ik normaal gesproken plezier aan beleefde, zoals een goed gesprek met een vriendin, mij nu ook geen plezier meer boden.  Ik was tot stilstand gekomen.

“De dagen, God, zijn me vaak te lang. Ze vallen me zwaar. Er zijn dagen dat ik met niemand connectie heb. Niemand met wie ik kan praten. (…) Dan valt het niet mee om hier alleen te zitten. Dan zijn de dagen me te lang, God”.

Waarom dat gebeurt…

Waarom overkomt veel mensen een depressie? In Nederland staat depressie al jaren in de Top 5 van hoogste ziektelast, hoogste ziektekosten en als grootste veroorzaker van ziekteverzuim!

Niet iedereen krijgt een depressie. Het kan je overkomen wanneer je (meestal onbewust) niet meer op je juiste levenspad wandelt. Als je iets anders aan het doen bent dan je eigenlijk zou willen in dit leven. Als je depressief bent lukt het niet (meer) om het antwoord op die vraag te vinden. Daar heb je dan vaak een ander bij nodig. In die periode wist ik zelf ook niet meer wat ik nu eigenlijk wilde en daar heb ik hulp bij gezocht.

Wat heb je er aan?

Een depressie vraagt je of je wel bent wie je wilt zijn.  En of er misschien een manier is om dat alsnog te gaan worden. Een depressie biedt je een kans om bij te sturen. Dat klinkt heel simpel maar het is helemaal niet zo simpel als het klinkt.

Omdat het lastig is om in zo’n donkere situatie het licht op een antwoord te vinden, kan het prettig zijn om daar hulp bij te vragen.   

“I don’t know what to do. I’m always in the dark. There’s nothing I can do. A Total eclipse of te heart”.

 

Lees meer...

Een dubbele kerst

Een dubbele Kerst

Het is een grijze dinsdagmorgen als ik ben ingeroosterd in het Inloophuis. Onderweg zie ik mensen die bezig zijn met kerstinkopen en ook de straten van de binnenstad zijn sfeervol versierd.

Bij het Inloophuis betreed ik een andere wereld. Tijdens de koffiepauze spreek ik een gast die ik al jaren ken. Hij en zijn inmiddels ex-vrouw kwamen in het verleden vaak samen in het huis. Hij heeft nog steeds een goed contact met haar. Vooral nu het niet zo goed met haar gaat.

Hij vertelt dat de naderende kerst een dubbel gevoel bij hem oproept. Buiten lijken veel mensen bezig te zijn het gezellig te maken voor de naderende feestdagen. Kerstbomen, etalages met lekkers…

“Maar wij…” zo vertelt hij  “weten niet eens of zij de kerst wel gaat halen! Ons hoofd staat totaal niet naar kerst! En straks, met Nieuwjaar…. Wat wens je iemand die achteruit gaat? Gaat sterven?” Hij kijkt me wat ontredderd aan…

Wat begrijp ik hem goed! Zelf zat ik ook ooit klem tussen een dubbele kerst; de buitenwereld die druk doende was om het gezellig te maken terwijl mijn moeder in de huiskamer haar laatste dagen doormaakte. Ons hoofd stond destijds ook niet naar kerstboom of eten. Wij waren in afwachting van de dood. Van wie wij wel wisten dat ie zou komen, maar niet wanneer. En hoe.

Ik merk hoe vervelend ik het vind dat ik niets aan de situatie van deze gast kan veranderen. Dat ik daarin machteloos sta. En dat ik die machteloosheid moet verdragen.

Maar ik kan wél naar hem luisteren! Luisteren naar zijn verhaal en hoe hij deze bizarre situatie ervaart. Dat het is zoals het is. Zonder het met bepaalde woorden en uitspraken mooier te willen maken of te verzachten.

Er bestaan geen kant en klare antwoorden voor wat je tegen iemand in een dergelijke situatie kunt zeggen. Ik ben er wel een voorstander van om de waarheid onder ogen te zien. Zeg het maar “gewoon” dat je even geen woorden hebt voor de situatie zoals die nu is. Durf het te benoemen, dat je iemand mogelijk voor de laatste keer ziet. De ander beseft dit ook wel. Zelf heb ik ooit een goede vriendin bedankt voor haar vriendschap. Ik vertelde haar wat onze vriendschap voor mij betekend heeft en benoemde de dingen die we samen hebben gedeeld. Het kunnen de lichtpuntjes zijn in een donkere tijd!

Wanneer je de behoefte voelt om hier verder over te praten of om iets uit te werken met een kunstzinnige oefening, dan ben je van harte welkom in mijn praktijk!

 

kaarsje

 

Op eigen kracht

 

Op Eigen Kracht

 

Onderweg met de fiets naar Woerden, kijk  graag mijn ogen uit in de polder om mij heen. Er is altijd iets te zien waarvan ik kan genieten; een roofvogel op een paaltje, een haas of fazant in het veld…

Deze ochtend vloog er een klein groepje ganzen over, bijzonder laag en precies boven mijn hoofd. Ik realiseerde mij dat deze dieren ieder voor- en najaar op geheel eigen kracht de aardbol over vliegen. Op zoek naar een plek om te nestelen en zich voort te planten. Een plek om te rusten en zich te voeden. Een plek om te overwinteren.

Ineens vroeg ik mij af; “Hoe mobiliseer ik eigenlijk mijn eigen kracht voor de uitdagingen in mijn leven? Hoe kom ik waar ik wezen wil? Het zij naar Woerden of een doel op het gebied van werk?”

Als ik met de fiets naar Woerden wil, moet ik voldoende uitgerust zijn en  genoeg gegeten hebben om energiek op weg te kunnen.  

Moeilijker vind ik het om mijn kracht te mobiliseren voor zaken als werk, studie of andere uitdagingen in mijn leven. Hoe kan ik in deze situaties leren van de ganzen?

Door ook hier goed voor mijzelf te zorgen! Genoeg te slapen. Goed te eten en door regelmatig iets leuks met en voor mijzelf te doen! Naar een mooie expositie gaan, een fijn boek lezen of een uurtje te tekenen. Wat te wandelen… 

En door mij gesteund te weten door mensen om mij heen. Mensen die meeleven, meedenken en mij aanmoedigen bij bepaalde uitdagingen. Want wij staan alleen voor onze uitdagingen maar het geeft kracht als je kunt voelen er niet alleen voor te staan. Zoals de ganzen ieder op eigen kracht vliegen in de V-vorm. Maar door regelmatig van positie te wisselen  in de vorm, helpen zij elkaar op kracht te blijven. 

Hoe blijf jij op eigen kracht? Hoe verzorg of kom je weer op kracht? Ik vind het leuk als je dat met mij deelt!

Vind je het moeilijk om op eigen kracht te komen? Een uurtje voor jezelf te plannen? Schuif eens aan aan mijn tekentafel. Iedere maandagavond kun je aanschuiven en tekentalent of ervaring heb je niet nodig. Het plezier in tekenen staat voorop. Plezier ontspant en daaraan laad jij je kracht weer op.  Leuk als je eens meedoet!

http://lodur.nl/cursussen/mindful-tekenen

 

 

ganzen

Subcategorieën

Zoeken

Logo Lodur sml

Willeskop 112, 3417 MG Montfoort
06 83 08 34 91  info@lodur.nl
www.lodur.nl

 

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief