Met de stroom mee....

Enige tijd geleden ontmoette ik Hansje (niet haar echte naam), in Inloophuis "Leven met Kanker". Het was op een ochtend dat wij met de Verbeeldingstoolkit zouden gaan werken. De Verbeeldingstoolkit is speciaal ontwikkeld om mensen met kanker de mogelijkheid te bieden zich via hun eigen verbeeldingskracht in te zetten voor het vergroten van hun eigen welzijn. Hansje had op dat moment uitgezaaide melanoom (huidkanker), en wist dat zij niet meer beter zou worden.

Zoals gebruikelijk is bij verbeeldingsoefeningen uit de Toolkit, begonnen we ook deze ochtend eerst met een ontspanningsoefening. Daarna vroeg ik Hansje in haar verbeelding aan te komen in een landschap waar zij zich prettig zou voelen. In dat landschap bevond zich een rivier. Ik vroeg haar de rivier stroomopwaarts te volgen tot aan de bron. En om goed met haar mee te kunnen reizen door haar imaginaire landschap, vroeg ik haar om mij het landschap te beschrijven en zo tegelijkertijd haar zintuigen te prikkelen zich zo goed mogelijk te verbinden met dit landschap en de omstandigheden. Zodat het voelt alsof je daar écht bent!

Ze beschreef voor mij de bergen die ze in de verte waarnam. Er was geen zon, maar de temperatuur voelde wel aangenaam en zacht. De rivier stroomde  actief door zijn bedding en er lagen wat stenen in. Ook aan de oevers was het wat stenig en ook zanderig. Hansje kon de bodem van de de rivier niet zien. De omgeving bestond uit grasland met enkele bloemen en ze hoorde enkele vogelgeluiden in de verte.

Het viel Hansje op dat de rivier geen hinder ondervond van de stenen die her en der in zijn loop lagen. Soepel stroomde het water om de obstakels heen en vervolgde zijn weg naar de zee. Opeens realiseerde zij zich dat zij in het korte leven wat haar nu nog restte, deze kwaliteit van het water zo goed kon gebruiken; meebewegen met dat wat zich nog zou aandienen in haar leven....

Hansje is in April van 2016 rustig in haar slaap overleden.

Als kunstzinnig therapeut ben ik dankbaar dat ik heb leren coachen met de Verbeeldingstoolkit. De waarde van de Verbeeldingsoefeningen die mijn cliënten zoals hierboven beschreven kunnen ervaren, maakt dat ik mijn werk als zeer zinvol ervaar.

Zoeken

Logo Lodur sml

Willeskop 112, 3417 MG Montfoort
06 83 08 34 91  info@lodur.nl
www.lodur.nl

 

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief