(Geen) Tijd voor Tekenen...

(Geen) Tijd voor Tekenen...

Ken je dat? Het gevoel geen tijd hebben voor leuke dingen? Eerst moet het nuttige gedaan worden, daarna pas mag je van jezelf toekomen aan iets leuks. Of "nutteloos"...  Het gevoel nergens tijd voor te hebben, zit vaak tussen je oren. Of in het rusteloze gevoel dat je kunt hebben. Het gevoel tijd tekort te komen is een grote bron van stress voor velen van ons. Gelukkig kun je daar best zelf veel aan doen!

Ken je de 5 D's van Time-management al?

Discipline Heb jij jezelf iets voorgenomen om te gaan doen? Misschien heb je zelfs een to-do-lijstje (planning) gemaakt... Houd jezelf daar dan ook aan! En vergeet vooral niet om er pauzes, rust- en herstelmomenten in te plannen! Die heb je namelijk keihard nodig als je het (te) druk hebt. Het zijn vaak de eerste punten waarop bezuinigd wordt als we het druk hebben. En houd je lijstje vooral ook realistisch!

Duidelijkheid Als je een planning hebt gemaakt voor jezelf, communiceer die dan ook duidelijk naar anderen; wat zijn jouw prioriteiten?

Delegeren Onderzoek wat je zou kunnen delegeren en aan wie... (Zowel in je werksituatie als thuis in je gezin). Je hoeft niet alles zélf te doen. En je hoeft niet altijd zelf overal bij aanwezig te zijn.

Durf Durf Prioriteiten te stellen. Durf "nee" te zeggen.

Denkpatronen Doorbreek je gedachten over "Geen Tijd" te hebben. Dat zit vaak alleen tussen je oren. Wat kun je anders doen?

En dan (geen) tijd hebben voor tekenen.... Waarom zou je tijd besteden aan zoiets "nutteloos" als tekenen? Nou, bijvoorbeeld hierom; omdat wanneer je tekent, de tijd even stil staat! Als je de dingen om je heen tekent, leef je niet in de virtuele wereld waarin wij ons via de computer vaak begeven. Als je tekent ben je weer in het Hier. En Nu. Je krijgt weer oog voor details. Je ziet dat het leven niet perfect is. Maar wel mooi! Dan zie je dat het theekopje van Oma, wat stukjes mist. En dat dát het juist is wat het kopje zo mooi maakt. Net als een aangevreten appel door een wesp. Veel moois ligt gewoon voor het oprapen, vlak voor je neus. Maar je moet het wel (leren) zien.

Tekenen zorgt er ook voor dat je rondspokende gedachten even stil staan. Want tekenen en piekeren gaan niet samen. Jouw dag beginnen met tekenen maakt je hoofd een stuk leger. En zo kun je je dag meer ontspannen beginnen.

Iedere maandagmorgen verzorg ik een uurtje Mindful Tekenen in mijn praktijk. In stilte teken je een voorwerp uit de natuur na met pastelkrijt. Om jouw werkweek ontspannen en met een opgeruimd hoofd te beginnen. Teken-ervaring heb je hier niet voor nodig. Het gaat erom dat je oog krijgt voor details, de schoonheid om je heen. Je gedachten even on-hold zet. Vergeet je perfectionisme! Een wat "raar" uitgevallen tekening is altijd nog beter dan geen tekening. Perfectionisme is levenloos. Saai. Als jij regelmatig "mislukt" roept nadat je een tekening gemaakt hebt, komt dat omdat je van te voren een hoge verwachting hebt gehad over hoe je tekening zou moeten worden. Gooi je tekening niet weg! In iedere tekening zit iets moois. En oefening baart kunst! Geniet van het tekenen zelf! 

Ontdekken wat Mindful Tekenen voor jou betekent?  http://www.lodur.nl/cursussen/mindful-tekenen

 

 

WP 20170505 12 26 15 Pro

Zoeken

Logo Lodur sml

Willeskop 112, 3417 MG Montfoort
06 83 08 34 91  info@lodur.nl
www.lodur.nl

 

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief