Komt een vrouw bij de dokter...

Komt een vrouw bij de dokter...

Haar naam is Celine. Celine is 38 jaar. Zij woont samen met Cees en samen hebben zij twee jonge kinderen. Celine kampt al een tijdje met een stijve nek. Naar links kijken lukt nog aardig, maar naar rechts.... s' Avonds heeft zij regelmatig stevige hoofdpijn. Vooral als ze haar kinderen net naar bed heeft gebracht.

"Ik heb nooit het gevoel dat ik vrije tijd heb. Mijn hoofd schakelt nooit eens uit. De enige tijd die ik voor mijzelf heb, is dat uur in de trein", vertelt ze tegen de dokter. "Ik ben altijd aan het multi-tasken. Als ik in de trein zit, regel ik ons leven, dingen voor het huis, dingen voor de kinderen.... Mijn man zit intussen lekker de krant te lezen!", voegt ze er geïrriteerd aan toe.

"Je voelt je ingeklemd tussen werk, gezin en je spaarzame vrije tijd. Want zelfs dat ene uur in de trein gaat op aan allerlei regeldingetjes voor thuis, hoor ik je zeggen".

"Ja, dat klopt", antwoord Celine. "Ik ben enorm aan vakantie toe! Maar als ik er aan denk wat ik daar allemaal voor moet regelen...." Haar ogen vullen zich met tranen.

"Ik kan mij voorstellen dat je erg aan vakantie toe bent, maar eerlijk gezegd ben ik ook bang dat je daar niet genoeg aan zult hebben", begint de dokter. Celine kijkt hem geschrokken aan. "Hoe bedoelt u?" vraagt ze.

 

"Ik zal je een lesje leren" zegt hij. "Een eerste stap in het beter omgaan met stress, is het leren herkennen én erkennen van jouw eigen stresssymptomen! En daar serieus naar te gaan leren luisteren"

Stresssymptomen en alarmbellen

"Stresssymptomen zijn meestal psychosomatische van aard. Dat betekent dat het hebben van zorgen, verdriet en angst, woede of andere emoties niet of onvoldoende geuit worden. Dat kan zorgen voor lichamelijke klachten als gespannen spieren in je nek of schouders, vermoeidheid, maagklachten en hoofdpijn".

"Dus mijn stijve nek en hoofdpijn komt door stress?" vraagt Celine aan de dokter.

"Dat denk ik wel, als ik naar jouw verhaal luister. Het komt op mij over dat jij als moeder en partner de meeste ballen in de lucht houdt."

"Maar ik kan ook niet zo goed stil zitten! En stress.... Een beetje stress is toch goed voor je? Als ik mijzelf wat minder voel, herpak ik mezelf gewoon weer".

Stress.... Wat is dat eigenlijk?

"Stress is een Engels woord. Het betekent "spanning" of "druk". Het wordt gebruikt in de bouwwereld om de kracht of druk aan te geven die een brug of viaduct kan hebben zonder dat er schade ontstaat. De balans tussen draaglast en draagkracht. Dat geldt ook voor ons als mens! Jouw draaglast is al een tijdje groter dan je draagkracht Celine", legt de dokter uit. "Stress ervaar je waarschijnlijk vooral in situaties waarop je geen invloed denkt te kunnen uitoefenen".

"Dus ik kan er niets aan veranderen?" vraagt Celine een tikkeltje verontwaardigd.

"Toch wel! Belangrijk is dan hoe jij met een dergelijke situatie omgaat".

Stress.... vriend of vijand?

"Stress hoort bij ons leven. Het kan je stimuleren nét iets beter te presteren bij een sportwedstrijd, werk of op school. Dat is gezond! Ongezond wordt het als je regelmatig onder spanning staat en niet voldoende tijd krijgt om te herstellen. Zoals in jouw geval, Celine. Nieuwe stresssituaties stapelen zich op de oude. Voldoende rust nemen voor herstel is dan écht belangrijk om te voorkomen dat je ziek wordt!"

"Ziek? U bedoelt dat ik anders burn out raak?" vraagt Celine ongerust.

"Dat sluit ik inderdaad niet uit", antwoord de dokter. "Ik geef je wat tips; sta deze vakantie eens stil bij wat jou stress oplevert. Maak dan een onderscheid; situaties waar je wel invloed op uit kunt oefenen en situaties waarin dat niet kan. Vraag jezelf dan eens af wat je anders zou kunnen doen. En, als dat niet kan; hoe zou je anders met de situatie om kunnen gaan?"

Herken jij jezelf in Celine? Kijk jij ook enorm uit naar die zomervakantie maar zie je er als een berg tegenop? Al die dingen die je nog moet regelen voor je eindelijk de deur achter je dicht kunt trekken? Ze lijken onoverkomelijk.... Dan heb jij misschien ook wel te veel van jezelf gevraagd. Check hier hoe het met jouw eigen stress is gesteld en kom in actie om erger te voorkomen.  Ik wens je een heerlijke en ontspannen zomervakantie!

 

Zoeken

Logo Lodur sml

Willeskop 112, 3417 MG Montfoort
06 83 08 34 91  info@lodur.nl
www.lodur.nl

 

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief