06 - 830 83 491 info@lodur.nl

De kwaliteit van jouw leven in eigen hand!

9

Het vertrouwen in je lichaam is weg...

Ongemerkt nestelde er zich kanker in jouw lichaam. Je voelt je verraden.

9

Je lichaam lijkt soms wel van lood...

Die vreselijke vermoeidheid overvalt je soms vanuit het niets! Je gezin, werk en sociale leven lijden daar ernstig onder. Je voelt je schuldig…

9

Je wilt de draad van je leven oppakken...

Weer zin geven aan je leven… Hoe doe je dat?

Na kanker jezelf weer vinden

Nu je je behandelingen hebt afgerond, mag je de draad van je leven weer oppakken. Je wilt misschien weer werken, je kinderen zelf naar school brengen en gewoon een boodschap kunnen doen. Lunchen met vriendinnen, een lange, zorgeloze strandwandeling met je partner. Kortom; je wilt terugkeren naar je oude, vertrouwde zelf! Maar je merkt dat dat tegenvalt; je lichaam is geschonden en je hebt pijn. Je energieniveau is tot bijna onder nul gedaald en dat heeft zijn weerslag op je relatie, gezin en op je werk. Je wilt niets liever dan dat al deze klachten je dagelijkse leven niet volledig beheersen. Maar kan dat wel? Hoe krijg je dat voor elkaar?

 

“Vrouwen ná kanker helpen weer regisseur over hun eigen leven te worden zodat zij zelf bewuste keuzes kunnen maken in het vormgeven van hun veranderde leven ná kanker. Dát is waarom ik therapeut ben geworden”.

Psychische klachten na kanker? Kunst als medicijn!

Het gaat mij aan het hart als ik vrouwen ná kanker hoor vertellen dat hun huisarts of oncoloog nauwelijks aandacht heeft voor de psychische kant van kanker. Er wordt nauwelijks gevraagd naar hoe de ziekte van invloed is op de activiteiten van het dagelijks leven, op de (sexuele) relatie, op het sociale leven. Hoe kanker angst en onzekerheid over de toekomst met zich mee brengt. Dit is van enorme invloed op de kwaliteit van leven van deze vrouwen.  En niet bepaald in positieve zin! Dat raakt mij! Dat kan anders. Dat móet anders. Het is de reden dat ik mij ben gaan specialiseren in het begeleiden van deze vrouwen!

 

Jouw leven ná kanker

De baas over jouw angst

Je hebt geleerd dat angst voor de terugkeer van kanker bij je nieuwe leven hoort. Maar jij bent de baas en laat je niet meer leiden door gevoelens van onzekerheid over je toekomst.

Je voelt je meer ontspannen

Je kunt meer ontspanning ervaren in je leven waardoor je weer kunt genieten van activiteiten met je gezin, je partner of met vriendinnen.

Worden wie jij bent

Je accepteert dat deze levenservaring vanaf nu bij jouw leven hoort. Hij vormt jou mede tot wie jij bent; een prachtige en sterke vrouw die van waardevolle betekenis is in de maatschappij en in het leven van haar dierbaren.

Wat hebben mijn cliënten ervaren?

Ik heb een aantal maanden met de Verbeeldings-toolkit en met Wike samengewerkt, om psychische en fysieke “uitdagingen” beter te kunnen hanteren.
Wike heb ik als een rustige, vriendelijke, kundige, betrokken en leuk mensen-mens ervaren. Zij legde alles duidelijk uit en nam de tijd voor het laten bezinken en eigen-maken van de aangeboden materie. D.m.v. visualisatie, luister-cd’s, beeldend-creatieve oefeningen kon ik daar mee aan de slag. Thuis, heel ontspannen ( want reizen was voor mij onmogelijk) en onze gezamenlijke inzet heeft waarlijk snel en goed resultaat opgeleverd in het omgaan en (leren) leven met een aantal chronische aandoeningen. Hiervan profiteer ik nu nog en ik kan iedereen Wike en haar therapie-/cursusmogelijkheden aanbevelen.

B. E te Gouda

De therapie en de creatieve opdrachten hebben me zeker veranderd. Op een creatieve manier aan jezelf werken. Je krijgt inzicht, ruggengraat en vooral een positief zelfbeeld. Het maakt je “sterk” in moeilijke situaties of bij verdriet dat onterecht bij jou wordt neergelegd. Het is zeker aan te raden, voor een ieder die aan zichzelf twijfelt. Ik bedank Wike, voor de wijze lessen en de gezellige gastvrijheid.

L. M. te Woerden

De kwaliteit van jouw leven in eigen hand!

Mensen vinden het vaak lastig om zich een beeld te vormen van mijn werk. Want met behulp van creatieve opdrachten aan je gezondheid werken…    Is dat niet zweverig?
Gelukkig is kunstzinnige therapie juist heel concreet! “Bij jou zie ik meteen wat ik doe!”

Wil jij leren hoe je zelf je kwaliteit van leven kunt vergroten?

Laten we dan samen onderzoeken hoe ik jou daarbij kan helpen!

Vaak gestelde vragen…

Hoe kan creativiteit mij helpen me beter te voelen?

Tijdens creatieve opdrachten gaat het er niet alleen om je gevoelens en emoties op een vel papier uit te drukken. Minstens zo belangrijk is dat je deze emoties en gevoelens (h)erkent! Dat ze er mogen zijn. Dat jij er mag zijn. Met alle woede, angst, verdriet maar ook hoopvolle gedachten. 

Het gaat niet om het maken van “kunst”. Het gaat over het uitdrukken van wie jij bent. Al dan niet met woorden. Daar kun je kracht uit halen!

Moet ik creatief zijn voor kunstzinnige therapie?

Als je bedoelt dat je tekentalent of teken-ervaring moet hebben om met creativiteit aan de slag te gaan; nee! Het is namelijk niets meer of minder een manier (naast woorden) om jezelf uit te kunnen drukken. Het beeld wat ontstaat, vertelt ook iets tegen jou! Iets wat je je misschien nog niet had gerealiseerd. Of wat je misschien nog niet had kunnen uitspreken. Het helpt je om die gevoelens of gedachten te (h)erkennen en ermee verder te gaan. 

Krijg ik de kosten vergoed door de zorgverzekeraar?

Er is veel veranderd in het land van vergoedingen. Veel aanvullende, complementaire zorg, wordt niet meer vergoed door de zorgverzekeraars. Dit geldt helaas ook voor kunstzinnige therapie. Check daarom goed je eigen polis om te zien of je aanvullend verzekerd bent en of kunstzinnige therapie daar onder valt. Vaak noemt men beroepsverenigingen die de zorgverzekeraar al dan niet erkend. Voor kunstzinnige therapie is dat NVKT.

Indien jouw zorgverzekeraar niet vergoed, betaal je de kosten zelf!

Waarom kunstzinnige therapie bij kanker?

Mensen die ziek worden, krijgen vaak het gevoel dat zij slachtoffer zijn geworden. Om daar uit te komen kost kracht, maar kan ook energie opleveren en creatieve opdrachten kunnen daar bij helpen.

Je wordt namelijk actief; pakt krijt of een penseel en je creëert iets! Daarbij gebruik je jouw vrije wil en dat versterkt je zelfvertrouwen. Je kunt iets doen in een situatie waarin je al zoveel machteloosheid kunt ervaren. Het geeft je de controle weer terug. Houvast…

Wat hebben mijn cliënten ervaren?

We vinden Wike een top-medewerker voor ons Inloophuis ‘Leven met kanker’ in Woerden. Ze staat al ruim 10 jaar klaar voor onze gasten met workshops die betekenis geven aan het leven van onze gasten, hoe om te gaan met hun ziekte, zichzelf te hervinden. Wike is een betrouwbare, kundige en fijne medewerker.

 

Marjan Duurkoop en Winny van Rij

Coördinatoren, Inloophuis Leven met Kanker Woerden

Toen ik hoorde dat mijn medicijnen niets meer voor mij deden, en ik dus mijn doodvonnis te horen kreeg, heb ik met Wike een verbeeldingsoefening gedaan. Ik was een soort van in paniek en was erg bang voor wat komen zou… De oefening begon met ontspanning. Daarna kwam ik in een prettig landschap terecht met een watertje dat ik stroomopwaarts mocht volgen. Ik zag toen dat het water zich voegde naar de oevers waarlangs het stroomde. En het liet zich niet tegenhouden door obstakels in het water. Het voegde zich en ging er gewoon langsheen. Ik ontdekte dat ik de kwaliteit van het water nu goed kon gebruiken; mij aanpassen en voegen naar wat er de komende tijd nog op mijn pad zal komen. In plaats van mij verzetten tegen de dood…

H. L te Woerden

Wil jij leren hoe je zelf je kwaliteit van leven kunt vergroten?

Laten we dan samen onderzoeken hoe ik jou daarbij kan helpen!