06 - 830 83 491 info@lodur.nl
Home » Blog » Omgaan met angst » Als praten niet helpt
praten over kanker

Als praten niet helpt

door | 26 aug, 2019 | Omgaan met angst

Geen woorden

Sommige mensen praten gemakkelijk over wat hen raakt of bezighoudt. Voor anderen is dat een stuk lastiger. Zoals voor Mirjam, 34 jaar en drie jaar geleden borstkanker gekregen.
Mirjam vindt het moeilijk om te herkennen wat ze precies voelt en om daar woorden aan te geven.

Geschrokken

Met Mirjams gezondheid gaat het nu goed. Ze is onlangs wel enorm geschrokken van het overlijden van een lotgenoot. Opeens realiseerde zij zich dat het haar ook had kunnen gebeuren. En nu is ze bang. Bang dat de borstkanker alsnog terug zal komen en zij haar kinderen niet zal zien opgroeien. Bang om dood te gaan.
Deze angst belemmert haar om te kunnen ontspannen. En door deze spanning lukt het Mirjam ook niet meer om te genieten van fijne momenten in haar leven.

Niet praten maar doen

Mirjam heeft het gevoel dat ze “iets” moet met deze angst. De psycholoog merkte dat Mirjam niet gemakkelijk praat. Ze lijkt niet de juiste woorden te kunnen vinden om uit te drukken wat haar bezighoudt en raakt. Ze maakt zinnen niet af. Om haar toch te kunnen helpen met haar angst om te gaan, verwijst de psycholoog Mirjam door naar mij. Bij mij hoeft ze niet direct te praten. Ze komt iets doen!

Boetseren

Ik vraag Mirjam om een mensfiguurtje te boetseren. Na een half uur is daar Linda. Linda staat er een beetje kwetsbaar bij. Ze heeft ook een flinke haardos. Dat moest, vond Mirjam!

Mirjam heeft met geduld en betrokkenheid aan Linda gewerkt. Ze vond het boetseren fijn om te doen. Ontspannend ook.

Als we samen een tijdje naar Linda hebben gekeken, vraag ik Mirjam of er iets is wat ze tegen Linda zou willen zeggen. En of Linda misschien ook wel iets aan Mirjam zou willen vertellen. Beiden zeggen tegen elkaar dat ze mooi zijn zoals ze zijn. “Precies goed!”

Ervaren

Ben jij een gemakkelijke prater? Maar is praten over wat jou écht bezighoudt, moeilijk voor je? Omdat je dat spannend vindt bijvoorbeeld? Of ben je iemand die meer gesloten is?
Misschien is beeldende kunstzinnige therapie dan ook wel iets voor jou!
Je kunt een gratis en vrijblijvend gesprek met mij aanvragen. Dan onderzoek ik samen met jou of ik iets met mijn werk voor jou kan betekenen. Je bent van harte welkom!

 

Over Wike de Klerk

 

Wike vindt het belangrijk dat vrouwen ná (borst-)kanker zich bewust worden dat zij zélf iets kunnen doen om zich beter te voelen. Een waardevol leven kunnen leiden.

Gerelateerde artikelen

5 tips om met je angst om te gaan.

5 tips om met je angst om te gaan.

Deze blog gaat over hoe jij beter om kunt gaan met angst voor de terugkeer van kanker. Bang zijn dat de kanker terug kan komen is heel normaal, maar het kan je levensplezier flink vergallen. Hoe kun je er voor zorgen dat jij de baas blijft over jouw leven en niet de angst en onzekerheid? Deze tips kunnen je alvast op weg helpen naar een prettiger en meer ontspannen leven ná kanker.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tweet
Share
Share
Pin