06 - 830 83 491 info@lodur.nl
Home » Blog » Leven na kanker » Klei als spiegel van het leven…
kanker verwerken

Klei als spiegel van het leven…

door | 15 apr, 2019 | Leven na kanker

De spiegeling van klei

De diagnose kanker
Martin is midden dertig als hij de diagnose zaadbalkanker krijgt. Opeens staat zijn wereld op zijn kop! Terwijl hij dacht het goed voor elkaar te hebben; een fijn huwelijk, een goede baan en een kind.

De wereld op zijn kop
Na de diagnose volgde de operatie overrompelend snel. Er waren geen nabehandelingen nodig. Tóch voelt Martin zich regelmatig erg moe.
Reïntegreren op zijn werk gaat hem te snel. Opeens is hij er niet meer zeker van of dit werk hem nog wel past… Martin heeft het gevoel dat er zowel thuis als op zijn werk weer van alles van hem wordt verwacht. En dat lukt nog niet! Martin heeft meer tijd nodig om te kunnen reflecteren op wat hem allemaal overkomen is.

Kunst als therapie
Martin is bij mij gekomen omdat hij zijn ervaring met kanker een positieve plek in zijn leven wil geven. Het spreekt hem aan om dit op een creatieve manier te gaan doen.

Klei als spiegel van het leven
We hebben een serie geboetseerd in 4 stappen. Van kubus tot octaëder. Deze 4 stappen in klei waren als een spiegel voor momenten in het leven van Martin. Het liet hem zien dat je zowel in de klei als in het echte leven, soms iets los moet laten, iets óp moet geven om een nieuwe vorm of situatie te kunnen laten ontstaan.

Martin leerde dat het spannend is om zich in dat “niemandsland” te bevinden; de ene vorm is los gelaten en wordt al boetserend om gevormd tot iets nieuws. Er is vertrouwen voor nodig dat die nieuwe vorm, die nieuwe situatie zich ook zal aandienen. Daar moet je wel zelf iets voor doen!

Het is fijn om voldoening en trots te ervaren als het lukt om die volgende vorm, de volgende stap in je leven te bereiken. Dat geeft zelfvertrouwen. Kracht! Een overwinning!

Leven ná kanker
Gelukkig ziet Martin de octaëder niet als een definitief einde. Het kan een vertrekpunt zijn van een nieuwe reis! Martin oriënteert zich op een nieuwe studie waarin hij mogelijk in de toekomst ook werkzaam wil zijn. En hij durft al steeds meer te vertrouwen op de toekomst nu de uitslagen van de controle-bezoeken steeds goed zijn. Hij laat zich niet meer verlammen door een onzeker gevoel voor de toekomst, maar heeft weer zin in zijn leven!

 

Heb jij, net als Martin, kanker gehad? Vind je het ook moeilijk om met die onzekere toekomst om te gaan omdat je niet weet of de kanker terug zal komen? Zou je daar hulp bij willen hebben?
Ik nodig je graag uit voor een vrijblijvend gesprek om samen eens te onderzoeken of ik iets met mijn werk voor je zou kunnen betekenen  afspraak maken

Over Wike de Klerk

 

Wike vindt het belangrijk dat vrouwen ná (borst-)kanker zich bewust worden dat zij zélf iets kunnen doen om zich beter te voelen. Een waardevol leven kunnen leiden.

Gerelateerde artikelen

Het Zwarte Gat ná kanker

Het Zwarte Gat ná kanker

Pauline viel na haar behandelingen voor borstkanker in een zwart gat. In plaats van dat het leven weer normaal werd, viel het haar vies tegen om de draad van het leven weer op te pakken. Hoe leef je verder nádat je behandeld bent voor kanker?

Lees meer
Houvast door klei

Houvast door klei

Hier lees je een verhaal van één van mijn cliënten. Na haar diagnose darmkanker had zij behoefte weer houvast te voelen nadat haar basisvertrouwen was ingestort. Ik heb haar klei aangeboden en zij vormde er een kommetje van. In dit artikel lees je hoe het kommetje van klei haar geholpen heeft bij het accepteren van wat haar overkomen is.

Lees meer
Je leven oppakken ná kanker

Je leven oppakken ná kanker

Als je kanker hebt gehad, sta je anders in het leven dan voorheen. Je naaste omgeving begrijpt vaak niet dat het geen kwestie is van gewoon de draad weer oppakken. Hoe vind je een nieuwe balans in je leven? En wie of wat kan jou daarbij helpen? Dat lees je in dit artikel; https://lodur.nl/for-you-magazine/hoe-geef-je-kanker-een-plek-in-je-leven/

Lees meer

1 Reactie

  1. Els Groot

    Mooie blog Wike! Kanker is niet niets. Veel mensen zijn erg moe na een operatie maar vooral zijn ze vreselijk moe van de hele gebeurtenis op zich. De kans dat je nog maar kort te leven hebt. Dat heeft geestelijk zo’n impact, ook als het misschien minder erg is dan je eerst dacht.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin