06 - 830 83 491 info@lodur.nl
Home » Blog » Leven na kanker » Klei als spiegel van het leven…
kanker verwerken

Klei als spiegel van het leven…

door | 15 apr, 2019 | Leven na kanker

De spiegeling van klei

De diagnose kanker
Martin is midden dertig als hij de diagnose zaadbalkanker krijgt. Opeens staat zijn wereld op zijn kop! Terwijl hij dacht het goed voor elkaar te hebben; een fijn huwelijk, een goede baan en een kind.

De wereld op zijn kop
Na de diagnose volgde de operatie overrompelend snel. Er waren geen nabehandelingen nodig. Tóch voelt Martin zich regelmatig erg moe.
Reïntegreren op zijn werk gaat hem te snel. Opeens is hij er niet meer zeker van of dit werk hem nog wel past… Martin heeft het gevoel dat er zowel thuis als op zijn werk weer van alles van hem wordt verwacht. En dat lukt nog niet! Martin heeft meer tijd nodig om te kunnen reflecteren op wat hem allemaal overkomen is.

Kunst als therapie
Martin is bij mij gekomen omdat hij zijn ervaring met kanker een positieve plek in zijn leven wil geven. Het spreekt hem aan om dit op een creatieve manier te gaan doen.

Klei als spiegel van het leven
We hebben een serie geboetseerd in 4 stappen. Van kubus tot octaëder. Deze 4 stappen in klei waren als een spiegel voor momenten in het leven van Martin. Het liet hem zien dat je zowel in de klei als in het echte leven, soms iets los moet laten, iets óp moet geven om een nieuwe vorm of situatie te kunnen laten ontstaan.

Martin leerde dat het spannend is om zich in dat “niemandsland” te bevinden; de ene vorm is los gelaten en wordt al boetserend om gevormd tot iets nieuws. Er is vertrouwen voor nodig dat die nieuwe vorm, die nieuwe situatie zich ook zal aandienen. Daar moet je wel zelf iets voor doen!

Het is fijn om voldoening en trots te ervaren als het lukt om die volgende vorm, de volgende stap in je leven te bereiken. Dat geeft zelfvertrouwen. Kracht! Een overwinning!

Leven ná kanker
Gelukkig ziet Martin de octaëder niet als een definitief einde. Het kan een vertrekpunt zijn van een nieuwe reis! Martin oriënteert zich op een nieuwe studie waarin hij mogelijk in de toekomst ook werkzaam wil zijn. En hij durft al steeds meer te vertrouwen op de toekomst nu de uitslagen van de controle-bezoeken steeds goed zijn. Hij laat zich niet meer verlammen door een onzeker gevoel voor de toekomst, maar heeft weer zin in zijn leven!

 

Heb jij, net als Martin, kanker gehad? Vind je het ook moeilijk om met die onzekere toekomst om te gaan omdat je niet weet of de kanker terug zal komen? Zou je daar hulp bij willen hebben?
Ik nodig je graag uit voor een vrijblijvend gesprek om samen eens te onderzoeken of ik iets met mijn werk voor je zou kunnen betekenen  afspraak maken

Over Wike de Klerk

 

Wike vindt het belangrijk dat vrouwen ná (borst-)kanker zich bewust worden dat zij zélf iets kunnen doen om zich beter te voelen. Een waardevol leven kunnen leiden.

Gerelateerde artikelen

Het leven oppakken ná kanker

Het leven oppakken ná kanker

Anke beseft tijdens het schilderen van een bloeiende plant in het voorjaar, dat zijzelf die plant is. En dat wanneer zij wil floreren, zij zélf haar omstandigheden zo goed mogelijk moet verzorgen. Dit besef geeft haar de kracht en motivatie om iets van haar nieuwe leven ná kanker te maken.

lees verder
Leven ná kanker

Leven ná kanker

Kanker hebben is altijd schrikken! Je hebt er niets van gemerkt dat er zich een tumor ontwikkelde in jouw lichaam. Je kunt je verraden voelen door je lichaam en je onzeker gaan voelen over de toekomst. Hoe pak je je leven weer op als de behandelingen voorbij zijn? Vaak gaat dat niet vanzelf. Kunstzinnige therapie kan je op weg helpen bij het vinden van jouw pad.

lees verder
Leven na kanker? Het gaat niet vanzelf…

Leven na kanker? Het gaat niet vanzelf…

In dit artikel vertelt Inge hoe kunstzinnige therapie haar heeft geholpen een nieuwe balans te vinden in een veranderd leven. Niet alleen fysieke nacontroles zijn belangrijk; minstens zo zinvol is het om goede psychische nazorg te bieden aan de mens met kanker.

lees verder

1 Reactie

  1. Els Groot

    Mooie blog Wike! Kanker is niet niets. Veel mensen zijn erg moe na een operatie maar vooral zijn ze vreselijk moe van de hele gebeurtenis op zich. De kans dat je nog maar kort te leven hebt. Dat heeft geestelijk zo’n impact, ook als het misschien minder erg is dan je eerst dacht.

    Reageer

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tweet
Share
Share
Pin